Logo
Vytisknout stránku

Ve Všeradicích zavoněla zvěřina (Zemědělec)

Dodavatelem masa zvěře z farem byla Asociace farmových chovů jelenovitých České republiky (AFCHJ).
Záměrem organizátorů - obce, občanského sdružení Všeradova země a Cateringové společnosti Vyšehrad 2000 - je dát dohromady co nejvíce receptů velmi známé rodačky ze Všeradic a seznámit s nimi širokou veřejnost.
"Usilujeme o to, aby se soutěž o putovní pohár M. D. Rettigové stala tradicí. Tuto mistryni kuchařského umění u nás připomíná pamětní deska, výstavní síň amohla by to být i uvedená soutěž. Protože nikde v okolí nic podobného není, věříme, že se ujme," řekl starosta obce Bohumil Stibal.
Stejně jako v předchozích dvou ročnících se soutěže zúčastnili čtyři profesionální kuchaři pětihvězdičkových hotelů České republiky. Zatímco poprvé servírovali posvícenskou kachnu s knedlíkem a koláče a loni speciality z ryb, letos to byla zvěřina.
"Potom, co jsme se dozvěděli, že doménou kulinářského umění v rámci třetího ročníku všeradické kuchařské soutěže bude zvěřina, jsme se s organizátory akce domluvili na spolupráci. Z farem našich členů jsme do soutěže dodali maso z daňka, jelena a muflona, laň pocházela z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi a pohoštění pro návštěvníky proběhlo v režii firmy Windsdor Wild MVDr. Miluše Volejníkové. Byla to pro nás opět příležitost ukázat, co vše lze z masa farmově chované zvěře připravit. Vždyť z pohledu kulinářského využití jde o artikl, který si nezadá s tradičně používanými druhy masa. Navíc svými nutričními vlastnostmi splňuje nároky moderní výživy," uvedl prezident asociace Ing. Václav Pařízek.
Kulinářské umění profesionálních kuchařů slova prezidenta asociace jen potvrdilo. Odborná pětičlenná porota, v níž zasedli také exhejtman Středočeského kraje Petr Bendl nebo bavič Petr Novotný, vybírala například mezi takovými specialitami, jako jsou ragú z jelena v bramborovém těstíčku, kančí hřbet na slanině, mufloní bifteky na medovině nebo daňčí roláda.
Součástí divácky oblíbené akce byl i bohatý doprovodný program, ze kterého si vybrali velcí i ti nejmenší diváci. A na co se můžete těšit napřesrok? Podle organizátorů to budou speciality z masa a již dnes je jisté, že jednou z netradičních surovin bude i maso z antilopy losí.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.